ALDE atenționează asupra riscurilor de sănătate în alimentația din școli și grădinițe

Unitatea ALDE de Gestionare a Crizei Naționale (UGCN) a atenționat că lipsa monitorizării și a activităților de prevenție în sistemul de alimentație publică din instituțiile de învățământ din Republica Moldova pune în pericol sănătatea copiilor, în cadrul unui briefing de presă.

„ANSA poate aștepta până la următoarele intoxicări pentru a sancționa post factum, dar această abordare este cel puțin iresponsabilă pentru că se face pe socoteala sănătății copiilor. Rolul cel mai important al ANSA, nu este sancționarea operatorilor din lanțul alimentar prin aplicarea amenzilor, dar mai ales aplicarea măsurile de prevenție. Ori, exact prevenția lipsește din toată activitatea ANSA de anul acesta.”, a sublimat Ion Toma, expert în cadrul UGCN,vice director ANSA între 2016 și 2019.

Până în acest moment autoritățile publice, inclusive ANSA, nu au prezentat situația privind starea blocurilor alimentare din școli, pentru ca procesul tehnologic de preparare și servire a bucatelor să se desfășoare în condiții sigure. De asemenea, lipsesc informații oficiale privind monitorizarea agenților economici care distribuie produse alimentare instituțiilor de învățământ și nici nu au fost organizate activități de instruire din partea ANSA  a personalului implicat în procesul de alimentație a copiilor, a mai subliniat expertul UGCN.

Unitatea ALDE de Gestionare a Crizei Naționale (UGCN) a solicitat public Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în termen de 14 zile,  să prezinte raport detaliat și un plan de acțiuni care să asigure alinierea tuturor blocurilor alimentare la cerințele din domeniu siguranței alimentelor.

Totodată, în lipsa acțiunilor din partea statului, ALDE îndeamnă părinții să se implice în monitorizarea procesului de alimentație a copiilor și a pus la dispoziția acestora un model de cerere ce poate fi adresată conducerii școlilor și grădinițelor.

“Dacă statul nu are grijă de sănătatea copiilor noștri, noi nu putem aștepta. Dragi părinți, faceți un efort și solicitați  informația de la școlile și grădinițele, unde vă duceți copiii. Aveți grijă de sănătatea copiilor voștri, pentru că instituțiile statului se pare că nu au grijă. Aveți dreptul să știți de unde se cumpără și în ce condiții sunt gătite produsele cu care vă hrănesc copiii. Puneți presiune pe instituții și asigurați-vă că își fac treaba corect.”, a declarat președinta ALDE, Arina Spătaru

Modelul de cerere poate fi descărcat aici:

La 01 septembrie 2023 și-au deschis ușile peste 1200 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, unde se alimentează peste 150 000 de copii.

Citește și următoarele articole

Respectul și corectitudinea sunt valori fundamentale, mai ales în contextul promovării Referendumului PRO-Europa. În perioada 1-3 iulie 2024, coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei...
Arina Spataru, lidera ALDE Moldova, adresează un apel ferm către partidele care au format Blocul Împreună, proclamat ca susținător al valorilor europene, în vederea inițierii dialogului serios și concret asupra Pactului Pentru Europa, propus de acestea.
Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Moldova, condusă de președinta Arina Spătaru, a invitat liderii Blocului „Împreună” la o discuție strategică privind Pactul pentru Europa.

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu