Arina Spătaru: Dezvăluiri și dovezi cu privire la dosarul penal pornit pe faptul finanțării ilegale a partidelor politice de către Gruparea Șor

Președinta ALDE, Arina Spătaru, a prezentat dovezi și a oferit detalii despre investigația derulată în colaborare cu organele de drept în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice de către gruparea criminală a lui Ilan Șor.

Declarația integrală a președintei ALDE:

Eu, Arina Spătaru, tot eu Victoria Bogatu, agentul sub acoperire, sunt deputatul menționat în ancheta făcută publică ieri, de către Procurorul General, SIS, CNA și Procuratura Anticorupție.

Din 15 aprilie am așteptat acest moment: când voi putea ieși în sfârșit în fața dumneavoastră și să vă povestesc detalii din această investigație care, cu adevărat, va arunca în aer politica moldovenească.

Timp de 5 luni, Șor credea că Arina Spătaru a fost cumpărată pe banii lui. Șor credea că ALDE este făcut la indicațiile lui. Șor credea că Adrian Culai lucrează pentru el.

Am o veste foarte proastă pentru domnul Ilan Șor! V-ați înșelat amarnic. Nu toți oamenii sunt de vânzare! Nu toate sufletele se pot cumpăra cu 30 de arginți!

Asta a fost misiunea noastră: să arătăm și mai ales să documentăm cum Șor, finanțat de Kremlin, își crește partidele în Republica Moldova.

Am înțeles că ieri, unor deputați PAS le era greață de această investigație.

Măi băieți, asta e fața adevărată a politicii moldovenești, asta e realitatea din 2021, de când ați venit voi la guvernare și până astăzi.

Da – mie tot mi-a fost greață, dar am riscat, am suflecat mânecile și m-am apucat de piept cu gruparea lui Șor.

Așa se face!

Da știm că sunt riscuri majore. Știm că Șor este răzbunător.

Din banii murdari ai lui Șor s-a început deja o campanie de aruncare cu zoaie asupra noastră.

O să vedeți eroii cum ies la rampă!

Vor încerca să ne distrugă moral în presă. Din banii murdari ai lui Șor chiar unii deputați PAS ne vor ataca în următoarele zile. Din banii murdari ai lui Șor și ai Federației Ruse veți vedea cum eroii cumpărați de ei vor încerca să vă demonstreze că această investigație nu contează.

O parte din presa așa numită independentă, tot din banii lui Șor și ai Moscovei, va turna zoaie și minciuni despre noi.

Noi suntem pregătiți și știm că cetățenii onești înțeleg și sunt de partea noastră, că partenerii de dezvoltare sunt de partea noastră, că ofițerii cu integritate sunt de partea noastră.

Dar, mai ales, adevărul este de partea noastră!

Acum, hai să trecem la detalii!

Cu smerenie vă spun: Da, mi-a fost frică, în fiecare zi, în fiecare noapte, pentru viața mea, pentru viața celor dragi și conștientizăm riscul la care eu mă expuneam.

Nu vă puteți închipui insistența și obrăznicia lui Șor, care îl trimitea pe Alexandr Nesterovschi, cu oferte și presiuni, cu lingușeli și manipulări pentru a mă cumpăra ca la piață și a mă face parte a jocurilor murdare ale Kremlinului.

Am fost vizitată neanunțat și acasă, la locul de muncă, în magazine și oriunde reușea să mă abordeze.

Pe de altă parte, conștientizăm că mulți alți politicieni sunt, la fel supuși acelorași metode de recrutare. Dar noi știm că, din păcate, politica noastră duce lipsă de integritate și de curaj.

Da, știam că exista pericolul ca mulți politicieni să cedeze. Știam că, dacă îi lăsăm să umble fără frică prin localități, să cumpere politicieni, ne vom trezi cu țara iarăși capturată de oligarhi.

După denunțul meu din aprilie 2023, în care informam autoritățile că Alexandr Nesterovschi vrea să mă cumpere pentru Șor, procurorul a autorizat prima investigație – mai exact s-a documentat prima discuție personală, la telefon, cu Ilan Șor prin aplicația BRIA.

Datorită succesului obținut în prima fază a operațiunii speciale, doamna Veronica Dragalin a venit personal la Bălți și am convenit asupra continuării operațiunii pe termen lung.

Astfel s-a realizat, probabil, unica investigație la nivel înalt din istoria Republicii Moldova, unde nu au existat scurgeri.

Pentru că s-a lucrat la direct cu șefa procuraturii anticorupție și doar o mână de oameni știau despre această operațiune.

De ce am acceptat această colaborare?

Pentru că până în 2019 am luptat împotriva sistemului lui Plahotniuc și vedeam cum un alt sistem corupt se consolida sub ochii noștri. Pentru că înțelegeam că tentaculele acestei caracatițe sunt lungi și periculoase.

Pentru că atunci, când am scos-o pe Marina Tauber din cursa electorală în 2021, am văzut că instituțiile statului sunt slabe, că schemele lui Șor continuă nestingherite și în lipsa unor acțiuni decisive, ne vom trezi cu oamenii lui la guvernare.

Pentru că noi, oamenii de bine trebuie să facem ceva, nu să stăm cu mâinile în sân, plângându-ne că politica este coruptă.

Pentru că țara nu mai rabdă!

Nu în ultimul rând, am inițiat această colaborare pentru că am vrut să arătăm exponenților PAS că se POATE face curățenie în țară. Dacă există voință politică și curaj. Și insistăm în acest mesaj către PAS:

Prin declarații politice din Parlament, prin grețuri și ifose nu schimbați nimic, dar dezamăgiți o țară întreagă în vectorul pro european.

Da, mie mi-a fost greață să vorbesc cu Ilan Șor.

Am fost chiar și în Israel, l-am vizitat în locuința lui luxoasă, i-am ascultat planurile malefice.

Datorită acestei operațiuni, Șor a fost localizat la adresa lui reală din Cezareea și locuința sa luxoasă a apărut în investigațiile din presa israeliană de la începutul lunii august.

Am fost nevoită să port cu mine acest telefon, lăsat de Șor în punga cu banii cu care credea că mă cumpără.

Acesta este celebrul telefon cu sistem BRIA, prin care Șor mă contacta direct.

A fost greu? Desigur – Dar iată astăzi v-am adus pe tavă un dosar complet pentru a cere extrădarea acestuia.

Dezlegați mâinile justiției și lăsați ofițerii integri să-și facă treaba!

Dragi cetățeni,

Aș dori să vă ofer mai multe detalii, dar, pentru că este o anchetă penală în derulare, nu este posibil.

Vreau, însă, să subliniez un lucru foarte important:

1.Partidul proeuropean, care urma să fie preluat de Șor, la care s-au referit procurorii în raportul lor din parlament este Partidul Liga Orașelor și Comunelor, în care Mihail Bagas, prietenul lui Șor din copilărie, trebuia să preia conducerea.

  1. Toți banii trimiși de Șor au fost documentați și contabilizați de către organele de urmărire penală. Nici un leu din banii dați de Șor în cadrul acestei operațiuni nu au fost folosiți pentru finanțarea partidului ALDE.
  2. Partidul ALDE nu are nimic comun cu intențiile reale ale lui Ilan Șor.

Chiar din contra, am mobilizat și consolidat Alianța liberalilor și Democraților pentru Europa, exclusiv din oameni integri. Am căutat oameni care vor să lupte cu sindromul Șor din Republica Moldova. Oameni care sunt sinceri loiali vectorului proeuropean și interesului național.

În această operațiune sub acoperire a mai participat doar o singură persoană din ALDE, actualul secretar general, Adrian Culai, care se află astăzi aici, în sală. Vreau să-i mulțumesc pentru curajul de a-și asuma această misiune alături de mine.

Pe parcursul investigației, misiunea noastră era de a câștiga încrederea lui Ilan Sor, astfel încât el să fie convins că-i urmăm indicațiile. Doar așa am putut demonstra schema de creare și finanțare ilegală a oricărui partid marca Șor.

Fix după această schemă au fost construite și alte partide din palmaresul acestuia.

Mai mult, Ilan Șor, în conversații directe, mi-a confirmat suportul de care beneficiază, din partea Federației Ruse și rolul său direct în deturnarea vectorului proeuropean al Republicii Moldova.

De asemeni, mi-a confirmat că are control asupra unor procurori, judecători și inclusiv asupra unor deputați chiar din partidul de guvernare.

Pericolul generat de acesta rămâne, societatea trebuie să fie vigilentă și această investigație trebuie să aibă finalitate și cei vinovați trebuie să ajungă în pușcărie.

Mizăm pe suportul SUA și a altor parteneri de dezvoltare, în accelerarea reformei justiției precum și în sancționarea și aducerea în țară a oligarhilor fugari.

Suntem într-un moment critic pentru că Republica Moldova care, în sfârșit, are o șansă să se elibereze de clanurile mafiote.

Vom monitoriza în continuare!

Lupta noastră nu se încheie aici. Știm că există pericolul ca voința politică să slăbească. Se vor pune presiuni imense asupra sistemului de justiție, inclusiv prin blocarea proceselor de reformă. Inclusiv în interiorul majorității PAS.

Nu vom permite acest lucru!

Nu trebuie să permitem ca țara asta să alunece în brațele oligarhilor locali și de acolo în brațele oligarhilor lui Putin!

La final mă voi adresa tuturor cetățenilor:

Aveți curaj și aveți speranță!

Avem cu cine, Avem cu ce, Știm cum și suntem mai hotărâți ca niciodată!

Citește și următoarele articole

lianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) își exprimă ferm dezaprobarea față de aceste acțiuni nefaste și își manifestă îngrijorarea cu privire la reacția inadecvată a guvernului PAS în fața acestor amenințări grave la adresa democrației și suveranității.
În cadrul unui briefing de presă, președinta ALDE, Arina Spătaru, a adus în atenție aspecte alarmante legate de gestionarea dosarelor de către procurorii din Republica Moldova, mai ales în cazul emblematic al „Metalferos”, legat de reuniunile infracționale ale lui Plahotniuc.
În lumina evenimentelor recente din Orhei, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) își exprimă profundul dezamăgire și condamnă ferm schimbarea bruscă de tabere politice a doi consilieri raionali, Tudor Golub și Pavel Ianeț.

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu