Demers public către organelede anchetă – Cerem demisia lui Vadim Ceban și anchetarea conducerii Moldovagaz

Dragi prieteni, Următoarea țintă strategică a Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa este reducerea tarifului la gaz la 10 lei și aducerea în albia legalității și a interesului național a pieței energetice din Republica Moldova!

Acum 3 săptămâni am solicitat guvernului Republicii Moldova să garanteze un tarif maxim de 10 lei per metru cub de gaz în această iarnă. Ne-am oferit să ajutăm cu expertiza necesară. Am avertizat că trebuie scoasă conducerea companiei MoldovaGaz din mecanismul de stabilire a tarifului pentru consumatori. Pentru că MoldovaGaz – așa cum este acum – este un agent al Kremlinului care sărăcește poporul moldovean. Pentru că însăși denumirea de Moldova – Gaz este o umilință pentru cetățenii Republicii Moldova.

Tot ce se întâmplă în această instituție nu are nimic în comun cu interesele Moldovei, ci doar cu interesele Moscovei. Mai precis cu interesele oligarhilor ruși care se îmbogățesc pe seama moldovenilor, cu interesele complicilor lor de la Chișinău! După 3 săptămâni constatăm că nimic nu s-a schimbat! Că societatea este obligată să aștepte bunăvoința șefului Moldovagaz și în consecință, să aștepte bunăvoința Gazpromului!

Constatăm că banii moldovenilor curg mai departe către conturile Moldovagaz pentru a acoperi găuri financiare făcute NU de cetățeni, ci de cei care au administrat prost și corupt acest colos energetic. Mai mult chiar – Vadim Ceban, președintele consiliului de administrare a Moldovagaz, și-a ales tabăra! A ales să apere Gazpromul și interesele Federației Ruse în detrimentul cetățenilor republicii Moldova. A ales să arunce îndoieli asupra raportului internațional de audit și să susțină poziția Federației Ruse. A ales să susțină tentativa de a jefui cetățenii Moldovei de 700 de milioane de dolari!

Ceea ce spune Vadim Ceban în numele Moldovagaz, este exact de spune Igor Dodon și exponenții lui Șor, si este exact ce vrea să audă Kremlinul! Pe banii noștri, la noi acasă, Vadim Ceban ne umilește în numele Gazpromului și ne spune că vom trăi AȘA cum el și șefii lui de la Gazprom vor decide! Avem Guvern și Parlament și avem Președinte! Dar suntem conduși de …către cine? Așa cum am mai spus – nu Gazpromul, nu Vadim Ceban și nu Federația Rusă trebuie să decidă cum vor trăi moldovenii în această iarnă! În aceste condiții, lipsa de acțiune a guvernului poate fi explicată doar prin incompetență, slăbiciune SAU complicitate cu oligarhii care se îmbogățesc pe spatele cetățenilor Republicii Moldova. Apucați-vă de lucru că țara nu mai rabdă!

De aceea, astăzi mișcăm lucrurile înainte! Sesizăm procuratura generală cu privire la neregulile din contabilitatea Moldovagaz, nereguli constatate clar, negru pe alb, în raportul internațional de audit. Sa fim înțeleși foarte clar! Fostele administrații de la Moldova gaz precum și foștii guvernanți au dăunat major interesului național – și acest dosar trebuie dus pana la capăt. DAR, avem o subliniere esențială: Anume posibilele ilegalități și acțiuni împotriva interesului național ale actualei conduceri Moldovagaz trebuie oprite de urgență si persoanele responsabile anchetate.

În contextul raportului de audit cu privire la datoria istorică a companiei Moldovagaz către Gazprom – constatăm mai multe acțiuni ale conducerii Moldovagaz care sunt contrare intereselor naționale și trebuie anchetate de către procurori.

Astfel conducerea Moldovagaz în frunte cu Vadim Ceban:

 1. A subsemnat la penalități exagerate impuse de către Gazprom si filialele acesteia.
 2. A continuat să accepte și să subsemneze la datorii false pretinse de către Gazprom, fără a iniția un audit al acestora.
 3. În ciuda evidenței, a acceptat o distribuție injustă, între cele două maluri ale Nistrului, a veniturilor din tranzitul de gaze, lezând cu bună știință interesul cetățenilor Republicii Moldova în interesul Federației complicilor săi de la Tiraspol.
 4. Deși anul trecut Gazprom a încălcat contractul de livrare de gaze si a livrat intenționat sub nivelul contractat, Moldovagaz nu a solicitat către Gazprom plata penalităților prevăzute în contract nici pana astăzi!
 5. Mai mult, odată cu publicarea acestui raport de audit, conducerea Moldovagaz NU luat nici o măsură de corectare a deficiențelor expuse în raport dar și-a concentrat eforturile de comunicare pe contestarea publică a rezultatelor auditului.
 6. Vadim Ceban Continuă să impună cetățenilor în continuare tariful actual la gaz natural, exagerat de mare, contrar faptului că prețul de achiziție a scăzut semnificativ.
 7. Conducerea Moldova Gaz intenționează să cumpere gaz din Rusia în condițiile în care prețul solicitat de către Gazprom este cu cel puțin 50% mai scump deja decât cel furnizat de companiile europene și când avem deja rezerve solide cumpărate din vară și avem furnizori stabili din Uniunea Europeană!

Astfel, considerăm că actuala conducere a Moldovagaz în frunte cu președintele consiliului de administrare, Vadim Ceban acționează cu bună știință în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova și în interesul Federației Ruse și a exponenților săi. În consecință, conducerea acestei instituții trebuie anchetată și toate deciziile ilegale precum și fluxurile financiare trebuie investigate pentru a opri odată pentru totdeauna jefuirea cetățenilor Republicii Moldova!

De asemenea vom sesiza autoritățile sa ia act cu privire la declarațiile cetățeanului Vadim Ceban prin care încearcă să inducă în eroare opinia publică. Distribuirea cu bună știință în spațiul public a datelor și informațiilor false, cu atât mai mult a celor care vizează interesul național, este o acțiune premeditată care trebuie sancționată legal și moral.

Subliniem că informațiile false tirajate de acesta și distribuite inclusiv pe unele canale cunoscute ca fiind parte a rețelei de zoiniție a fugarului Șor, ridică serioase semne de întrebare cu privire la scopul și intențiile șefului actual al Moldovagaz! Pentru claritate ne referim la:

 • Calificarea raportului de audit al datoriei istorice a Moldova gaz către Gazprom – ca fiind un raport de consultanță care conține doar opinii – FALS!
 • Declarațiile lui Vadim Ceban că prețul actual de achiziție al gazului prin Energocom este mult mai mare decât prețul real – FALS!
 • Declarația acestuia cu privire la necesitatea de a păstra tariful la gaz la actualul nivel în această iarnă pentru a acoperi – FALS!
 • Declarația șefului Moldovagaz cu privire la necesitatea achiziționării de gaz, cu aproape 50% mai scump, de la Gazprom – în detrimentul contractelor avantajoase cu furnizorii Europeni – FALS!

Este inadmisibil că faptul să i se permită șefului celei mai mari companii energetice din Republica Moldova, să speculeze cu cifre și date false, in interesul Kremlinului! Este inadmisibil să i se permită unei persoane care acționează vădit împotriva intereselor naționale să decidă soarta cetățenilor noștri în următoarele luni de iarnă! Acțiunile și declarațiile recente ale lui VADIM CEBAN îl fac incompatibil cu funcția pe care o deține și, autoritățile Republicii Moldova, în calitate de acționar la Moldovagaz, trebuie să-i retragă suportul și să-i solicite demisia imediată!

Acest apel public va fi urmat de sesizări legale către instituțiile abilitate și de monitorizare a acțiunilor acestora. Am lansat deja de trei săptămâni o petiție națională și sute de cetățeni și-au arătat suportul pentru măsurile cerute! DAR, din păcate, astăzi, în țara noastră, guvernarea consideră că NU contează ce vor cetățenii. Dar lucrurile nu vor rămâne la fel! Noi asta ne asumăm!

În contextul în care asupra conducerii Moldovagaz planează suspiciuni rezonabile că acționează împotriva intereselor cetățenilor Republicii Moldova, Guvernul trebuie, este obligat să facă un pas în față și să își asume rolul pentru care a fost mandatat! În virtutea atribuțiilor sporite oferite de starea de urgență care este în vigoare, Guvernul trebuie să își asume stabilirea tarifului pentru gazul vândut cetățenilor de către Moldovagaz.

Insistăm ca acest tarif să fie stabilit la maxim 10 lei! Domnului Vadim Ceban precum și tuturor celor care continuă să apere interesele Federației Ruse în detrimentul intereselor Republicii Moldova, le spune un singur lucru: voi sunteți la Chișinău iar Putin este foarte, foarte departe! Luați aminte! Mergem înainte și vom folosi toate instrumentele legale, pentru a obține rezultate concrete!

De asemenea, facem apel către toți oamenii cu integritate din instituțiilor statului să ni se alăture în acest demers și să punem capăt jefuirii cetățenilor Republicii Moldova! Împreună oprim fărădelegea de la Moldovagaz!

Citește și următoarele articole

lianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) își exprimă ferm dezaprobarea față de aceste acțiuni nefaste și își manifestă îngrijorarea cu privire la reacția inadecvată a guvernului PAS în fața acestor amenințări grave la adresa democrației și suveranității.
În cadrul unui briefing de presă, președinta ALDE, Arina Spătaru, a adus în atenție aspecte alarmante legate de gestionarea dosarelor de către procurorii din Republica Moldova, mai ales în cazul emblematic al „Metalferos”, legat de reuniunile infracționale ale lui Plahotniuc.
În lumina evenimentelor recente din Orhei, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) își exprimă profundul dezamăgire și condamnă ferm schimbarea bruscă de tabere politice a doi consilieri raionali, Tudor Golub și Pavel Ianeț.

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu