ALDE intră pe scena politică din Republica Moldova cu un nou lider: Arina Spătaru

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa își anunță intrarea pe scena politică din Republica Moldova și își asumă rolul de catalizator în consolidarea unei forțe politice pro-europene autentice, care să readucă Republica Moldova în albia legalității, prosperității și democrației.

Apariția ALDE în Republica Moldova are loc în urma congresului al III-lea al Partidului Acțiunea Democratică (PAD), convocat după ce Arina Spătaru a lansat un apel național de mobilizare către clasa politică. PAD și-a declarat totala deschidere de a susține consolidarea unui nou pol politic cu forțe proaspete și viziuni consolidate în jurul Arinei Spătaru.

Delegații la congres au aprobat schimbarea denumirii formațiunii politice în Partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), au votat un nou program politic și au ales noua conducere a partidului.

Mihai Godea, care a condus timp de 11 ani formațiunea  și-a anunțat retragerea și, la propunerea sa, cu votul unanim al delegaților, în funcțiade președintă a partidului ALDE a fost aleasă Arina Spătaru.

Atât partidul cât și scena politică are nevoie de un suflu nou. Arina Spătaru, prin modul în care a înțeles să facă politică, are experiența, caracterul și carisma necesară pentru a conduce lupta pentru revenirea țării la normalitate” a declarat Mihai Godea.

Noul lider ALDE, Arina Spătaru, a subliniat orientarea pro-europeana a formațiunii, dar și misiunea sa critică de a oferi o voce nemulțumirii populare și a consolida voința politică de a schimba actuala guvernare, în condițiile în care mandatul moral al partidului de la putere a fost compromis iremediabil.

„Cât de prost și de mizerabil poți guvernata țara asta în 2 ani de zile, de au ajuns oamenii, să-l aștepte pe Putin, pe Șor sau pe Plahotniuc să-i scape de sărăcie și nedreptate?”, a declarat Arina Spătaru

Președinta ALDE a subliniat pericolul că, după înfrângerea iminentă a PAS la următoarele alegeri parlamentare, Moldova riscă să fie capturată de forțe politice corupte și anti-europene.

„Am ajuns în momentul în care, de o frică ne apărăm cu altă frică mai mare. Frica de a ne obișnui cu răul, de a renunța la demnitate, frica de ajunge să ne învățăm chiar și copii să plece capul în jos și să respecte hoții mincinoșii și tâlharii de la putere. De asta, nu ezităm, muncim și mergem înainte!” a subliniat liderul ALDE.

Evenimentul politic de la Chișinău a fost salutat de către partenerii politici europeni printr-un mesaj video expediat către delegații ALDE.

„Apreciem valorile și atenția pe care o acordați libertății și bunăstării cetățenilor și subliniem suportul nostru comun pentru aceste valori pe care le împărtășim”, a menționat Julie Szmaj, vice-președinte al Mișcării Reformatoare din Belgia, partid aflat la guvernare și membru al grupului politic european ALDE.

Congresul a ales noua componență a organelor de conducere și control, iar în funcția de secretar general al formațiunii a fost ales Adrian Culai, antreprenor, membru al Consiliului Municipal Chișinău(2015-2019).

Totodată, delegații au adoptat o Declarație politică, în care cheamă întreaga societate la mobilizare totală pentru a readuce țara în albia normalității și anunță că ALDE va participa plenar la alegerile locale din toamna anului 2023, inclusiv la alegerile generale ale primarului municipiului Chișinău.

„În acest proces vom promova oameni și echipe competente care să ofere la nivelul administrației publice locale suportul necesar cetățenilor și care pot demonstra capacitatea și competența necesară schimbărilor pe care le așteaptă oamenii.”, se mai subliniază în document.

Arina Spătaru, deputată în Legislatura a – X-a, membru marcant al PPDA,  s-a retras din conducerea blocului ACUM în 2019, iar în ultimii ani a activat ca antreprenoare și promotoare a antreprenorialului în rândul femeilor, activistă civică în suportul cetățenilor nemulțumiți de calculul facturilor la încălzire centralizată și membru activ al comunității din Bălți. La data de 24 iulie ea a anunțat revenirea în politica națională și a pornit o campanie la firul ierbii pentru a consolida voința politică și nemulțumirea legitimă față de actuala guvernare.

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE)este un partid de centru – dreapta din Republica Moldova,  cu vocație europeană și doctrină liberal conservatoare modernă.

Citește și următoarele articole

Respectul și corectitudinea sunt valori fundamentale, mai ales în contextul promovării Referendumului PRO-Europa. În perioada 1-3 iulie 2024, coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei...
Arina Spataru, lidera ALDE Moldova, adresează un apel ferm către partidele care au format Blocul Împreună, proclamat ca susținător al valorilor europene, în vederea inițierii dialogului serios și concret asupra Pactului Pentru Europa, propus de acestea.
Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Moldova, condusă de președinta Arina Spătaru, a invitat liderii Blocului „Împreună” la o discuție strategică privind Pactul pentru Europa.

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu