(Doc) ALDE Business Forum – Un Impuls pentru Antreprenoriatul Moldovenesc

La finalul ALDE Business Forum, organizat pe 24 Decembrie 2023 de Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), comunitatea de afaceri și participanții au trasat o serie de direcții clare și angajamente ferme pentru îmbunătățirea și susținerea antreprenoriatului în Republica Moldova. Forumul a reunit antreprenori, experți în politici publice și reprezentanți ai sectorului privat pentru a discuta provocările actuale și pentru a schița un parcurs strategic pentru un viitor antreprenorial prosper.

Reprezentând o forță constructivă în opoziție, ALDE Moldova a reafirmat angajamentul său de a acționa ca un avocat tenace pentru nevoile și aspirațiile antreprenorilor moldoveni. Datele prezentate în cadrul forumului au arătat un impact clar al IMM-urilor asupra economiei naționale, cu o creștere notabilă a numărului de întreprinderi și o contribuție semnificativă la ocuparea forței de muncă și la veniturile generate prin vânzări.

Totodată, a fost anunțată și cea mai mare problemă a mediului antreprenorial și anume lipsa de forță de muncă, atât calificată, cât și necalificată, în urma exodului masiv din R. Moldova.

Din discuțiile forumului au rezultat o serie de solicitări și recomandări adresate guvernului și instituțiilor relevante, printre care:

  • Simplificarea birocrației și a proceselor administrative pentru a facilita deschiderea și gestionarea afacerilor.
  • Reforme fiscale care să reflecte realitățile și provocările sectorului antreprenorial, asigurând un mediu fiscal echitabil și stimulativ.
  • Crearea de mecanisme de dialog și consultare între autorități și comunitatea de afaceri pentru a asigura că legislația este în armonie cu nevoile reale ale sectorului privat.

Forumul a subliniat, de asemenea, importanța inovației și a educației antreprenoriale ca piloni esențiali pentru dezvoltarea economică. ALDE Moldova și-a manifestat sprijinul pentru politicile care încurajează adoptarea tehnologiilor noi, inovația în sectorul afacerilor și implementarea educației antreprenoriale în sistemul educațional.

ALDE Moldova își consolidează poziția de a oferi o alternativă reală a actualei guvernări, promovând o viziune liberal conservatoare pentru viitorul antreprenoriatului moldovenesc. Prin angajamentele sale, partidul își propune să colaboreze cu toți actorii relevanți pentru a asigura că Moldova devine un teren fertil pentru inovație, creștere și succes antreprenorial.

Declarația la final de forum o puteți citi aici:

Citește și următoarele articole

lianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) își exprimă ferm dezaprobarea față de aceste acțiuni nefaste și își manifestă îngrijorarea cu privire la reacția inadecvată a guvernului PAS în fața acestor amenințări grave la adresa democrației și suveranității.
În cadrul unui briefing de presă, președinta ALDE, Arina Spătaru, a adus în atenție aspecte alarmante legate de gestionarea dosarelor de către procurorii din Republica Moldova, mai ales în cazul emblematic al „Metalferos”, legat de reuniunile infracționale ale lui Plahotniuc.
În lumina evenimentelor recente din Orhei, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) își exprimă profundul dezamăgire și condamnă ferm schimbarea bruscă de tabere politice a doi consilieri raionali, Tudor Golub și Pavel Ianeț.

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu