(Doc) ALDE Business Forum – Un Impuls pentru Antreprenoriatul Moldovenesc

La finalul ALDE Business Forum, organizat pe 24 Decembrie 2023 de Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), comunitatea de afaceri și participanții au trasat o serie de direcții clare și angajamente ferme pentru îmbunătățirea și susținerea antreprenoriatului în Republica Moldova. Forumul a reunit antreprenori, experți în politici publice și reprezentanți ai sectorului privat pentru a discuta provocările actuale și pentru a schița un parcurs strategic pentru un viitor antreprenorial prosper.

Reprezentând o forță constructivă în opoziție, ALDE Moldova a reafirmat angajamentul său de a acționa ca un avocat tenace pentru nevoile și aspirațiile antreprenorilor moldoveni. Datele prezentate în cadrul forumului au arătat un impact clar al IMM-urilor asupra economiei naționale, cu o creștere notabilă a numărului de întreprinderi și o contribuție semnificativă la ocuparea forței de muncă și la veniturile generate prin vânzări.

Totodată, a fost anunțată și cea mai mare problemă a mediului antreprenorial și anume lipsa de forță de muncă, atât calificată, cât și necalificată, în urma exodului masiv din R. Moldova.

Din discuțiile forumului au rezultat o serie de solicitări și recomandări adresate guvernului și instituțiilor relevante, printre care:

  • Simplificarea birocrației și a proceselor administrative pentru a facilita deschiderea și gestionarea afacerilor.
  • Reforme fiscale care să reflecte realitățile și provocările sectorului antreprenorial, asigurând un mediu fiscal echitabil și stimulativ.
  • Crearea de mecanisme de dialog și consultare între autorități și comunitatea de afaceri pentru a asigura că legislația este în armonie cu nevoile reale ale sectorului privat.

Forumul a subliniat, de asemenea, importanța inovației și a educației antreprenoriale ca piloni esențiali pentru dezvoltarea economică. ALDE Moldova și-a manifestat sprijinul pentru politicile care încurajează adoptarea tehnologiilor noi, inovația în sectorul afacerilor și implementarea educației antreprenoriale în sistemul educațional.

ALDE Moldova își consolidează poziția de a oferi o alternativă reală a actualei guvernări, promovând o viziune liberal conservatoare pentru viitorul antreprenoriatului moldovenesc. Prin angajamentele sale, partidul își propune să colaboreze cu toți actorii relevanți pentru a asigura că Moldova devine un teren fertil pentru inovație, creștere și succes antreprenorial.

Declarația la final de forum o puteți citi aici:

Citește și următoarele articole

Respectul și corectitudinea sunt valori fundamentale, mai ales în contextul promovării Referendumului PRO-Europa. În perioada 1-3 iulie 2024, coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei...
Arina Spataru, lidera ALDE Moldova, adresează un apel ferm către partidele care au format Blocul Împreună, proclamat ca susținător al valorilor europene, în vederea inițierii dialogului serios și concret asupra Pactului Pentru Europa, propus de acestea.
Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Moldova, condusă de președinta Arina Spătaru, a invitat liderii Blocului „Împreună” la o discuție strategică privind Pactul pentru Europa.

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu