Declarația Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa din Republica Moldova cu privire la începerea procesului de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană

ALDE felicită cetățenii Republicii Moldova cu șansa istorică creată odată cu începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și mulțumește liderilor europeni care au depus eforturi diplomatice remarcabile pentru a realiza acest obiectiv major pentru Moldova și Ucraina.

ALDE subliniază că această oportunitate istorică pentru țara noastră se datorează în mod covârșitor determinării partenerilor externi în contextul geopolitic actual, iar în acest context, România a jucat un rol determinant.

De asemenea, este de importanță critică să înțelegem că succesul negocierilor preaderare depinde de realizări economice concrete, de reforme reale și nu în ultimul rând de sprijinul intern pe termen lung pentru acest proces de transformare profundă a Republicii Moldova.

Pentru a păstra sprijinul intern pentru integrarea europeană, este esențial ca întregul proces de reformă să aducă beneficii tangibile pentru cetățenii de rând, iar sprijinul financiar al partenerilor externi trebuie direcționat prioritar pentru creșterea nivelului de trai și dezvoltarea economică.

De asemenea, este imperios necesară scoaterea de la butoanele puterii de la Chișinău a persoanelor incompetente și lipsite de integritate, precum și încetarea mimării reformelor pe teme precum justiția, sănătatea, protecția socială, agricultura și alte sectoare sensibile.

ALDE va continua să monitorizeze procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, să sancționeze derapajele guvernării și să mobilizeze cetățenii în sprijinul unei integrări europene autentice care să protejeze valorile și tradițiile societății noastre, aducând beneficii reale pentru fiecare cetățean.

Chișinău, 15 Decembrie 2023

Citește și următoarele articole

lianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) își exprimă ferm dezaprobarea față de aceste acțiuni nefaste și își manifestă îngrijorarea cu privire la reacția inadecvată a guvernului PAS în fața acestor amenințări grave la adresa democrației și suveranității.
În cadrul unui briefing de presă, președinta ALDE, Arina Spătaru, a adus în atenție aspecte alarmante legate de gestionarea dosarelor de către procurorii din Republica Moldova, mai ales în cazul emblematic al „Metalferos”, legat de reuniunile infracționale ale lui Plahotniuc.
În lumina evenimentelor recente din Orhei, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) își exprimă profundul dezamăgire și condamnă ferm schimbarea bruscă de tabere politice a doi consilieri raionali, Tudor Golub și Pavel Ianeț.

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu