ALDE condamnă imixtiunea Rusiei în afacerile Republicii Moldova și solicită acțiuni ferme din partea guvernului PAS

Astăzi, în urma prezentării raportului alarmant realizat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind implicarea Rusiei în destabilizarea Republicii Moldova, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) își exprimă ferm dezaprobarea față de aceste acțiuni nefaste și își manifestă îngrijorarea cu privire la reacția inadecvată a guvernului PAS în fața acestor amenințări grave la adresa democrației și suveranității.

ALDE condamnă cu fermitate imixtiunea Rusiei în afacerile interne ale țării și subliniază necesitatea unei abordări hotărâte pentru contracararea acestor influențe dăunătoare. Recentul raport prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a adus în lumină planurile insidioase ale Federației Ruse de a destabiliza Republica Moldova în anii 2024 și 2025.

În cadrul briefiengului de presă, președinta ALDE, Arina Spătaru, a evidențiat preocupările cu privire la reacția inadecvată a actualului guvern față de această situație. În loc să se concentreze pe desființarea schemelor corupte și a influenței lui Ilan Șor și a serviciilor rusești, guvernarea PAS pare să se complacă în declarații sterile. Această atitudine lasă o portiță deschisă pentru agenții străini să acționeze și să submineze stabilitatea țării.

Arina Spătaru a subliniat că este singurul partid din Republica Moldova care s-a implicat direct în deconspirarea grupării criminale conduse de Ilan Șor și a solicitat răspunsuri clare din partea autorităților. „De ce continuă aceste scheme să opereze nestingherite? De ce Ilan Șor nu este adus în fața justiției pentru a-și ispăși pedeapsa? De ce oamenii săi sunt lăsați să aducă bani în țară fără nicio consecință?” – a întrebat președinta ALDE.

„În loc să se concentreze pe desființarea completă a schemelor corupte și a influenței dăunătoare a lui Ilan Șor și a serviciilor rusești, guvernarea PAS pare să se ascundă in continuare după declarații sterile. Iar cel mai periculos fapt este că băgând spaima in cetățenii republicii Moldova cei de la pas intenționat blochează activitatea partidelor autentice și independente. […] Singura Realizare a celor de la este un nou fenomen politic nociv – Sindromul Șor. Au finanțat, la fel ca Șor, au aruncat cu bani în stânga și în dreapta în toate satele și orașele unde au avut candidați. Orice om simplu înțelege și efectul acestor aruncări de bani: Piața politică se usucă din cauza acestor practici. Orice partid care nu are milioane, orice candidat independent și adevărat – s-a lovit de aceeași problemă – ei nu au putut concura cu 4-5 candidați finanțați ilegal din banii lui Șor și un candidat susținut de guvernare.” A adăugat Arina Spătaru.

În final, ALDE s-a angajat să colaboreze cu toți actorii relevanți pentru a contracara amenințările hibride și pentru a promova valorile democratice și statul de drept în Republica Moldova. Partidul a subliniat importanța unei guvernări transparente și responsabile, care să servească cu adevărat interesele și aspirațiile cetățenilor moldoveni.

Această declarație fermă și hotărâtă a Partidului ALDE vine într-un moment crucial pentru Republica Moldova, în care este esențial să se acționeze cu fermitate împotriva amenințărilor la adresa democrației și suveranității naționale.

Cu speranța că autoritățile vor lua în considerare aceste preocupări și vor acționa în consecință, cetățenii Republicii Moldova rămân vigilenti și hotărâți să-și apere valorile democratice și suveranitatea națională.

Mai jos puteți citi discursul Arinei Spătaru în întregime:

La jumătate de an din momentul  când aici am organizat conferința de presă unde am prezentat publicului larg cum Șor finanțat de Kremlin intenționează să deturneze vectorul european. Astăzi Șeful SIS ne prezintă o următoare serie din lung metrajul: Războiul Hibrid sau cum instituțiile Republicii Moldova rămân mioape la sacii cu bani veniți de la oligarhii ruși.

Kremlinul mizează pe divizarea societății a spus șeful SIS. PAS pe ce mizează?

Stimați reprezentanți ai presei, stimați cetățeni,

astăzi, ne-am adunat pentru a discuta despre recenta prezentare a raportului elaborat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care aduce în lumină planurile insidioase ale Federației Ruse de a destabiliza Republica Moldova în anii 2024 și 2025.

ALDE condamnă cu fermitate această imixtiune flagrantă în afacerile interne ale țării noastre și subliniază necesitatea unei abordări ferme și convingătoare pentru a contracara aceste amenințări la adresa democrației și suveranității Republicii Moldova.

Si ALDE fiind unicul partid din Republica Moldova care s-a implicat direct în deconspirarea grupării criminale Șor este în drept să pună întrebări pertinente către guvernarea PAS .

Stimați cetățeni!

Ce am auzit noi azi, sau mai exact ce nou am auzit noi azi?

Că Dodon a fost la Moscova?

Că păpușa lui Șor din Gagauzia a fost la Moscova?

Că deputații lui Nesterovschii au fost la Moscova?

Pai asta noi stim!

Reacția inadecvată a actualului guvern față de această situație care e?

În loc să se concentreze pe desființarea completă a schemelor corupte și a influenței dăunătoare a lui Ilan Șor și a serviciilor rusești, guvernarea PAS pare să se ascundă in continuare după  declarații sterile. Iar cel mai periculos fapt este că băgând spaima in cetățenii republicii Moldova cei de la pas intenționat blochează activitatea partidelor autentice și independente.

În lumina acestor evenimente, partidul  ALDE este in drept sa ridică întrebări legitime și esențiale, de la care se încearcă sa fie distrasa atenția:

De ce continuă aceste scheme să opereze nestingherite?

De ce Ilan Șor nu este adus în fața justiției pentru a-și ispăși pedeapsa?

De ce oamenii săi sunt lăsați să aducă bani în țară fără nicio consecință?

Dacă aveți listele noilor politicieni, care deja au fost racolați de Șor, atunci Numiți nume de familii, aduceți exemple, ca să afle toată lumea!

Nesterovschii?

Irina Lozovan?

Mihai Bagas?

Marina Tauber?

Lista poate continua!

Ce fac ei?

Seful SIS zice că agenții Kremlinului s-au implicat in alegerile locale 2023.

Ce a întreprins PAS de la aceste alegeri pentru a lupta cu Kremlinul?

Singura Realizare a celor de la este un nou fenomen politic nociv – Sindromul Șor

Au finanțat, la fel ca Șor,  au aruncat cu bani în stânga și în dreapta în toate satele și orașele unde au avut candidați.  Orice om simplu înțelege și efectul acestor aruncări de bani: Piața politică se usucă din cauza acestor practici.  Orice partid care nu are milioane, orice candidat independent și adevărat – s-a lovit  de aceeași problemă – ei nu au putut concura cu 4-5 candidați finanțați ilegal din banii lui Șor și un candidat susținut de guvernare.

Da, avem un partid de guvernare care face abuzuri – da, trebuie să luptăm democratic și legal împotriva lor – dar ce șansă avem să mobilizăm cetățenii dacă au crescut artificial costurile în piață numai și numai prin banii pe care-i dați la stânga și la dreapta?

Deci, voi cei de la PAS cu toată guvernarea voastră PAS nu sunteți soluția la problema Șor- voi doar dar agravați problema.

Prin vălătucul ce trece prin raione și cum „smotreașie” voștri, așa numiții președinți de raioane ne șantajează primarii, prin încălcarea legii în mod obraznic și sfidător – voi doar justificați abuzurile lui Șor.

Prin astfel de acțiuni anti democratice voi ridicați costurile de a face politică – și scoateți din joc exact politicienii onești care nu au milioane.

Iar după așa conferințe de presă ca cea de azi pentru cetățeni lăsați doar 2 opțiuni – cu infractorul Șor sau cu guvernarea abuzivă PAS.

Și asta este sindromul Șor – starea de fapt în care cetățenii aleg fiind înfricoșați de oameni pe care nu-i respectă, dar trebuie să accepte că alții nu au șanse. Iar cetățenii umiliți ajung să voteze pe cel care le va da și lor ceva, chiar din banii care sunt de fapt ai statului. Este esențial ca autoritățile să ofere răspunsuri clare și să acționeze cu fermitate pentru a înlătura aceste amenințări la adresa statului de drept și a valorilor democratice.

ALDE reafirmă angajamentul său față de consolidarea statului de drept, promovarea democrației și asigurarea integrității instituționale. Suntem hotărâți să colaborăm cu toți actorii relevanți pentru a contracara amenințările hibride și pentru a asigura o dezvoltare autentică și europeană pentru Republica Moldova.

În final, ne angajăm să rămânem vigilenți și să luptăm pentru o guvernare transparentă și responsabilă, care să servească cu adevărat interesele și aspirațiile cetățenilor moldoveni.

Vă mulțumim pentru atenția acordată.”

Citește și următoarele articole

Respectul și corectitudinea sunt valori fundamentale, mai ales în contextul promovării Referendumului PRO-Europa. În perioada 1-3 iulie 2024, coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei...
Arina Spataru, lidera ALDE Moldova, adresează un apel ferm către partidele care au format Blocul Împreună, proclamat ca susținător al valorilor europene, în vederea inițierii dialogului serios și concret asupra Pactului Pentru Europa, propus de acestea.
Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Moldova, condusă de președinta Arina Spătaru, a invitat liderii Blocului „Împreună” la o discuție strategică privind Pactul pentru Europa.

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu