(Doc) ALDE Business Forum – Un Impuls pentru Antreprenoriatul Moldovenesc

La finalul ALDE Business Forum, organizat pe 24 Decembrie 2023 de Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), comunitatea de afaceri și participanții au trasat o serie de direcții clare și angajamente ferme pentru îmbunătățirea și susținerea antreprenoriatului în Republica Moldova. Forumul a reunit antreprenori, experți în politici publice și reprezentanți ai sectorului privat pentru a discuta provocările actuale și pentru a schița un parcurs strategic pentru un viitor antreprenorial prosper.

Reprezentând o forță constructivă în opoziție, ALDE Moldova a reafirmat angajamentul său de a acționa ca un avocat tenace pentru nevoile și aspirațiile antreprenorilor moldoveni. Datele prezentate în cadrul forumului au arătat un impact clar al IMM-urilor asupra economiei naționale, cu o creștere notabilă a numărului de întreprinderi și o contribuție semnificativă la ocuparea forței de muncă și la veniturile generate prin vânzări.

Totodată, a fost anunțată și cea mai mare problemă a mediului antreprenorial și anume lipsa de forță de muncă, atât calificată, cât și necalificată, în urma exodului masiv din R. Moldova.

Din discuțiile forumului au rezultat o serie de solicitări și recomandări adresate guvernului și instituțiilor relevante, printre care:

  • Simplificarea birocrației și a proceselor administrative pentru a facilita deschiderea și gestionarea afacerilor.
  • Reforme fiscale care să reflecte realitățile și provocările sectorului antreprenorial, asigurând un mediu fiscal echitabil și stimulativ.
  • Crearea de mecanisme de dialog și consultare între autorități și comunitatea de afaceri pentru a asigura că legislația este în armonie cu nevoile reale ale sectorului privat.

Forumul a subliniat, de asemenea, importanța inovației și a educației antreprenoriale ca piloni esențiali pentru dezvoltarea economică. ALDE Moldova și-a manifestat sprijinul pentru politicile care încurajează adoptarea tehnologiilor noi, inovația în sectorul afacerilor și implementarea educației antreprenoriale în sistemul educațional.

ALDE Moldova își consolidează poziția de a oferi o alternativă reală a actualei guvernări, promovând o viziune liberal conservatoare pentru viitorul antreprenoriatului moldovenesc. Prin angajamentele sale, partidul își propune să colaboreze cu toți actorii relevanți pentru a asigura că Moldova devine un teren fertil pentru inovație, creștere și succes antreprenorial.

Declarația la final de forum o puteți citi aici:

Citește și următoarele articole

Pe 7 septembrie 2024, Președinta ALDE, Arina Spătaru, și secretarul general, Adrian Culai, au participat la sfințirea bisericii „Sf. Nectarie” din Dereneu...
Președinta ALDE, Arina Spătaru, a fost prezentă astăzi la ceremonia de deschidere a noului an școlar la gimnaziul din Trușeni, la invitația directoarei...
Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat oficial Partidul Politic ALDE în calitate de concurent electoral pentru referendumul...

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu